Nemecká spoločnosť Kamax už zariaďuje v Bardejove centrálnu nástrojáreň

08.08.2007 Bardejov

Bardejov 8. augusta (TASR) - Nemecký producent rôznych prvkov pre automobilový priemysel Kamax so sídlom v Homburgu už postavil v Bardejove halu a zariaďuje ju strojmi a technológiou, aby približne o mesiac v nej spustil do ...
Ide o prvú etapu realizácie nemeckej investície v Bardejove v celkovom objeme nákladov na výstavbu a vybavenie haly 12 miliónov EUR, v prepočte 400,8 milióna SKK. Investičný zámer je obsahom zmluvy o kúpe mestského pozemku v priemyselnom parku a zmluvy o umiestnení a prevádzkovaní priemyselného závodu. Podpísali ju 5. októbra 2006 primátor Bardejova Boris Hanuščak a predstavitelia Kamaxu.
Zahraničný investor už zaškoľuje budúcich zamestnancov firmy. Využíva na to priestory Spojenej školy J. Henischa v Bardejove. Vedenie Kamaxu rokovalo aj s vedením školy o možnom budúcom uplatnení jej absolventov vo fabrike.
Hovorca Mestského úradu v Bardejove René Semanišin dnes pre TASR k tomu dodal, že mesto Bardejov začalo výkup pozemkov pre realizáciu druhej etapy celej investície, ktorej obsahom bude zriadenie výrobne skrutiek. Výkup prebieha tak, dodal Semanišin, aby boli dodržané všetky lehoty platných a podpísaných zmluvných podmienok.
Celý projekt sa má po etapách realizovať do troch - štyroch rokov. Výroba by mala dosiahnuť plnú kapacitu v roku 2009 po vyškolení dostatočného počtu vysokokvalifikovaných pracovníkov. Ráta sa s vytvorením viac ako 200 pracovných miest.
Výroba vysokopevných, za studena formovaných kovových spojovacích prvkov s vysokými požiadavkami na kvalitu predovšetkým pre motory v automobilovom priemysle tvorí hlavný sortiment Kamaxu.
Kamax je rodinný podnik s vedúcim postavením na trhu v automobilovom priemysle. V závodoch v Nemecku, Španielsku, Česku, Belgicku a v USA zamestnáva spolu 2 500 pracovníkov. Jeho ročný obrat dosahuje 350 miliónov EUR.
 

Vyberte región